Van Hluhluwe naar de kust ( St Lucia & Umdloti) - Reisverslag uit Umdloti, Zuid-Afrika van Frans en Nanny - WaarBenJij.nu Van Hluhluwe naar de kust ( St Lucia & Umdloti) - Reisverslag uit Umdloti, Zuid-Afrika van Frans en Nanny - WaarBenJij.nu

Van Hluhluwe naar de kust ( St Lucia & Umdloti)

Blijf op de hoogte en volg Frans en Nanny

21 November 2018 | Zuid-Afrika, Umdloti

Zondag 18 november
Na een akkefietje bij het uitloggen bij Hilltopp in Hluhluwe park (die wilden dat we een nog openstaande rekening van het reisbureau a 5000 Rand gelijk zouden betalen, terwijl het reisbureau al lang de rekening voldaan had - zo bleek nadat we Malou van het reisbureau op zondagochtend om 08:00 uur uit haar bed hadden gebeld) gaan we voor de laatste keer in deze vakantie op game drive door het park. We zien de voor ons “gebruikelijke” dieren zoals giraf, olifant, Niala’s, neushoorns en wederom veel vogels. Maar dan eindelijk zien we de door ons gewenste kudde buffels en wat nog veel mooier is....er staan twee buffels vlak voor onze auto met elkaar te knokken. De horens raken in elkaar en je hoort ze tegen elkaar aan botsen. Wat spectaculair!
Na nog wat vergezichten rijden we richting de uitgang en uiteraard krijgen we daar nog een toetje: een roedel wilde honden van 9 stuks. Super zeg wat hebben wij kunnen genieten van al het wild!

We rijden bij Nialazy gate het Hluhluwe park uit op weg naar St Lucia aan de kust. Met goed een uurtje rijden komen we daar al aan en worden we zeer hartelijk ontvangen. We boeken gelijk een boottochtje voor morgenmiddag en lopen dan richting dorp. We nuttigen een overheerlijke pizza en bezoeken de craftshopjes van het dorp. We slaan voor de avondmaaltijd wat crackers en verschillende kaasjes in en lopen weer naar onze B&B.
We zijn nog niet binnen na nog een wandeling te hebben gemaakt of het licht valt uit. Dit gebeurt hier regelematig, maar dan is het toch wel ergggg donker.
Na een klein uurtje was er weer licht en hebben we in de eetkamer een gezellige avond gehad met kaasjes, crackers, wijn en een potje kaarten. De dames verliezen nippie nippie, ze houden vol. We moeten ons vooral “thuis” voelen in de B&B en dat doen we zeker!

Maandag 19 november
Eerder heb ik uitgelegd hoe het eten hier is en ben ik een plaatselijke delicatesse vergeten en wel de boerenwors. Inderdaad zonder t aan het eind. Het is onbekend wat ze er allemaal indoen maar lekker is het wel.
Het is voor ons een rustdag wat betekend dat we geen vooraf ingeplande activiteiten hebben. St Lucia heeft een mooi strand en na het ontbijt besluiten we om naar het strand te wandelen en ook hier weer lekker de oceaan in te gaan. Ook hier hoge golven die het moeilijk maken te blijven staan. Daarna nog even lekker op het strand gelegen. We vervolgen de wandeling over het strand en lunchen in een restaurant net even achter het strand vandaan. Boerewors met salade in plaats van patat die er hier ook weer niet uitzag. Als we weer in onze B&B aankomen hebben we al besloten een hippo en krokodillen rondvaart te gaan doen die middag. De B&B is ruim 2 jaar geleden overgenomen door de zoon van de eigenaren. Pa en ma noem ik ze maar even voor het gemak, lopen er nog wel steeds rond om met de gasten te praten. Ze zijn ver over de 80 en ook hun hondje is 16 jaar oud. Een trio waar de gang duidelijk uit is. Ma is een zeer innemende persoonlijkheid die er alles aan doet om het je naar de zin te maken. Pa is erg doof en ziet ook niet alles meer. Hij zit s'avonds op zijn rollator 20 cm van de tv vandaan met 2 handen achter zijn oren. Komisch gezicht want de tv is een zeer groot formaat flatscreen.
De bootocht is een succes. 2 uur lang heel dicht langs kuddes nijlpaarden met leuk en deskundige uitleg aan boord.
Na 18 uur waren we terug en zijn nog een hapje gaan eten in het centrum wat makkelijk is aan te lopen. Op de terugweg hopen we nog een nijlpaard te zien want die lopen soms door het plaatsje na zonsondergang. Kan ook gevaarlijk zijn want te dicht naderen heeft het risico dat ze je aanvallen. Niets gezien, jammer. Ma heeft al uitgezocht op welk kanaal de tv moet staan voor Duitsland tegen Nederland en legt uitvoerig uit hoe de afstandbediening werkt. Pa is al naar bed zodat de tv vrij is om naar te kijken. Een kl... wedstrijd tot aan de 2-1. Bij de 2-2 is de hele B&B wakker, behalve Pa natuurlijk, want we gaan een beetje uit ons dak. Daarna naar bed want morgen weer verder naar de volgende bestemming.

Dinsdag 20 november
Vandaag alweer het afscheid van onze gezellige B&B. St Lucia, echt een plek om nog eens terug te komen. We halen nog wat boodschapjes bij de plaatselijke Spar en rijden over de R618 naar de N2 richting Durban. Onderweg stoppen we nog bij een craft shop in Monzi village waar we ook een “bakje” doen. Als het lunchtijd wordt zoekt Frans een leuke badplaats, genaamd Tugula mouth beach en we slaan van de N2 af. Allereerst komen we al bij wegwerkzaamheden terecht en daarna komen we in een niet al te mondaine badplaats uit. Het ziet er allemaal niet echt top uit, maar we besluiten toch in een houten boot te eten. Om kort te zijn hielden we ons hart vast wat we te eten zouden krijgen. Het was echt een bouwval, maar we hebben er toch lekker Indisch kunnen eten. Met zn vieren waren we 219 Rand kwijt (ongeveer 13 euro).
In Umdloti aangekomen was het Fairlight beachhouse snel gevonden. We kregen er een supermooie kamer met uitzicht op het strand. Echt een toplocatie.
Spectaculair werd het echt toen ‘s avonds het onweer uitbrak en de enorme bliksemschichten de zee verlichten. In de avond konden de dames eindelijk met kaarten hun gram halen: een royale overwinning op de heren!!
En dan gaan de lichten uit en horen we alleen nog maar het ruisen van de zee....heerlijk.

Woensdag 21 november
Lekker geslapen onder het constante geluid van de ruisende zee. We hebben kleine ramen open laten staan om het geluid goed te horen. Na het ontbijt komen we terug op de kamer en daar is het op tafel een zooitje. Er is een aap binnen geweest en we waren van te voren gewaarschuwd ramen dicht te doen vanwege de apen. Het betreft hier volgens de kenners een blauw bal aap. Het zakje cranberry's van Nanny en de koffiekoekjes zijn op. Ik vrees voor onze laatste zak drop en kijk meteeen de openstaande koffers na. Gelukkig heeft hij die niet gezien.
Vandaag ontmoeten we Bernadette, een nicht van Nanny die in Durban woont. Ondanks haar leeftijd van 71 een energieke dame. Nanny heeft veel familie weetjes uit een ver verleden met haar uitgewisseld. Ook zijn we leuke en interessante dingen te weten gekomen over het leven in Zuid-Afrika. We hebben haar meegenomen naar een Italiaans restaurant, Bel Punto, en daar gezellig gegeten. We hebben haar uitgenodigd naar Nederland te komen en bij ons te logeren. Op haar Bucket list staat namelijk een bezoek aan Amsterdan bovenaan.
Na de lunch nog even wat bijgepraat op onze kamer over drop, hagelslag, oliebollen en stroopwafels. Van die laatste lekkernij hebben we 2 blikken uit Nederland overhandigd die onze ongenode vriend met blauwe ballen gelukkig niet meegenomen heeft. Het afscheid is best wel beladen want zo vaak ontmoeten de beide nichten elkaar ook niet.
Deze twee dagen hadden stranddagen moeten zijn maar het weer werkt niet mee. De temperatuur blijft hangen op 20 graden en de zon is niet te zien. Je kan niet alles hebben.
Nu lekker met zijn vieren onderuit gezakt in grote bankstellen in de gemeenschappelijke ruimte met de nodige alcoholische versnaperingen en wat te knabbelen. Vanwege dat laatste zijn we alert op bezoekers met blauwe ballen.....

• 21 November 2018 - 13:23

Rene:

Prachtig wat je zo in een paar weken kan zien.

• 21 November 2018 - 13:48

Jolanda:

Leuk om zo je nicht te kunnen ontmoeten....leuk weer de verhalen :)

• 21 November 2018 - 15:05

Femy.van Ginneken:

Zo he dat jullie nog tijd hebben om zulke verhalen te schrijven.maar ook wel leuk het is zo veel dat kun je bijna niet onthouden. veel plezier nog. groetjes,

• 21 November 2018 - 18:26

Fer En Jon:

Jullie komen bijna tijd tekort met al de dingen die voorbij komen. Hou dat goede warme gevoel goed vast want hier is het gewoon 4 graden met een koude wind. Ja dat bestaat ook nog.
    Nog veel reisplezier. Greetz

• 21 November 2018 - 19:13

Wim En Carolien:

Wat een mooie ervaring, maken jullie weer! Bedankt voor jullie uitgebreide verslag.
    Geniet nog van de laatste dagen.kusss

• 22 November 2018 - 10:27

Irma:

Ben net een rondje wezen fietsen, zie eenden, zwanen en schapen. Hier gelukkig geen apen in het huis. Ik heb er wel een maar dat is een ander soort. geniet nog lekker.

Liefs,

Irma

• 22 November 2018 - 18:29

Charles En Lennie:

Klinkt weer helemaal super! We reizen op zo'n manier een klein beetje mee. Nog hele fijne dagen, en geniet er lekker van en sluit de boel 's avonds goed af.